40 éves jubileum

Kis költőink

A jubileumi ünnepségekhez kapcsolódva az alsós magyar munkaközösség pályázatot hirdetett iskoláink tanulói részére, melynek témája versírás és illusztráció készítése volt. Arra kértük a diákokat, hogy iskolai élményeiket, emlékeiket fogalmazzák meg verses formában.
A beérkezett művekből kiállítást rendeztünk, a legjobb versek díjazásban részesültek.
A nyerteseknek gratulálunk!
  • Milyen az iskola a gyermekek szemével?
  • Milyen események maradtak számukra emlékezetesek?
  • Melyek a kedvenc tanórák?
  • Milyen események fontosak számukra?

Ezekről a témákról így írtak ők:

FIUMEISEK, SÁGVÁRISOK FIGYELEM!

Címkék: 
FIUMEISEK, SÁGVÁRISOK FIGYELEM!

A 40 éves szolnoki Fiumei (Ságvári) Úti Általános Iskola
(és annak jogelődje, a Sípos Téri Általános Iskola)
tantestülete szeretettel várja
2007. március 27-én (kedden) 17.00 órára
volt diákjait, régi és jelenlegi tanárait
egy baráti beszélgetésre és emlékezésre.

Március 31-én 19.00 órakor
rendezzük hagyományos Alapítványi bálunkat,
melyre szeretettel várjuk barátainkat,
régi diákjainkat, szülőinket és volt kollégáinkat is.

Előzetes jelentkezés és információ az
56-375-562-es telefonszámon, az igazgatóságon.

Az évforduló alkalmából Jubileumi évkönyvet jelentetünk meg, melyre a fenti telefonszámon jelezhetik igényüket.

Ãœdvözlettel:
Dr. Láncziné Kiss Mária igazgató

Van képed hozzá?

Címkék: 

Nagy Fiumeis fotópályázat

Iskolánk 40. születésnapja alkalmából fotópályázatot hirdetünk az alábbi témakörökben:
  1. Portrék (Arcok a suliból. Közelképek barátaidról, esetleg tanáraidról)
  2. Hogyan tanulunk? (Tanulási szokások, helyzetek, egyedül vagy osztályközösségben)
  3. Mindennapok az iskolában (Téma az iskola környezet, itt élő, tanuló gyerekek, tanító, dolgozó felnőttek életének bemutatása)
  4. Divatdiktátorok (Divatfotók a diákok viseletéről, milyen az aktuális iskolai divat)
  5. Kedvenceink (Fotózd le kedvenc állatod vagy növényed, akivel vagy amivel lazítasz otthon vagy a szabadban)

A fotókat tartalmazó CD-t vagy DVD-t (minimális felbontás 1600X1200 pixel, JPEG-képformátum) március 12-ig juttassátok el Paróczai Norbert tanár úrnak, tőle még segítséget is lehet kérni.
Több kategóriában is nevezhetsz, kategóriánként maximum 5 képpel. Természetesen a legjobbakat díjazzuk és az iskola honlapjára is felkerülnek.
A verseny fődíja egy cserélhető objektíves Zenit 11-es fényképezőgép!
Versenyezz Te is!

Öregdiákok találkozója

Kedves Öregdiákok!

Végre biztossá vált a NAGY TALÁLKOZÓ időpontja! Március 27-én, kedden délután szeretettel várunk minden volt ságvárist és fiumeist ide, a jó öreg Fiumeibe egy kis beszélgetésre, emlékezésre.

Addigra szeretnénk elkészíteni az elmúlt negyven évről tanúskodó emlékkönyvünket, megrendezni az iskola történetét bemutató kiállításunkat. Mindkettőhöz szívesen fogadunk írásokat, visszaemlékezéseket, tárgyi emlékeket is. Kérlek Benneteket, hogy ide, az iskolai honlapra küldjetek üzenetet, adjatok hírt magatokról!

Hogy van tovább?

Címkék: 

A téli szünetben olvashattátok először Nádai Réka verses meséjét, a Liliom királylányt. Hiába ajánlottam, hiába vártam, hogy kitaláljátok a részenként megjelenő történet folytatását, egyetlen parányi ötletmorzsával sem örvendeztettetek meg. Nem adom fel! Most azt kérem, hogy aki elolvassa, rajzoljon illusztrációt a meséhez! Ha szeretnétek, hogy megjelenjen az iskola honlapján, hozzátok be nekem a 47-es tanterembe a rajzotokat!

Nádai Réka: A liliom királylány


Egyszer hajdanában Tündérföld határán,
Távoli országban élt egy szép királylány.
Megosztotta várát néhány hű baráttal,
Együtt élt apjával, a derék királlyal.

Volt egy haragosuk: rút vasorrú bába,
Ki iszonyú átkot mondott a királyra:
- Halld a szavam, király! Mivel megsértettél,
Lányod és te menten liliommá legyél!

Jacsó Árpi barátom, avagy nulla tanulás, négyes érettségi

Aki a fiumeiben ismerte, szerette is. Derű, ötlet, ragyogó humor jellemezte. Nem afféle mintagyerek, akinek a tanulás a mindene, de minden bajból kivágja magát. A nagy fiumeis dinasztiák tagja: anyukája, bátyja, húga mind iskolatársunk volt.

 Árpádot mi sem mutathatja be hitelesebben, mint a saját írása. Egykori iskolaújságunkból idézek ismét:

Jacsó Árpád: Értekezés eme mai deákságról:
Eme mai deákság tanulást nem szívelvén,
Inkább otthon tunyul, diszkóba, kocsmába mendegél.

Liliom királylány és a családfakutatás

Nádai Réka mindössze 4 éve volt nyolcadikos. Akkor még élt a Kis Herceg című iskolaújság, amelyből felidézem az interjút, amit akkor Kállai Ramóna hetedikes tanulónk készített Rékával.

A címe ez volt: A liliom királylány.

„Nem is gondoljátok, milyen híres emberek járnak az iskolánkba! Pedig most egy nyolcadikos lánnyal, Nádai Rékával beszélgetek, akinek tavaly megjelent A liliom királylány című könyve.


- Hogy jött az ötlet, hogy könyvet írjál?
- Igazából ez nem ötletszerű, inkább rám jön a késztetés, hogy írjak. Ilyenkor, mint egy holdkórost, vonzani kezd a számítógép, és csak úgy jön belőlem. Sokszor gondolkoznom sem kell, hogy mit írjak, ezért könnyű a dolgom.

A képzőművészetek vonzásában

Babai Melinda 2000-ben volt nálunk nyolcadikos, majd a Vargában érettségizett. Bár nagyon jó tanuló volt, nem az volt a fő szempont számára a továbbtanuláskor, hogy hol lehet a legtöbbet keresni. Csak egyet tud biztosan: rajzolni akar, művész szeretne lenni.

- Mi ösztönzött a művészetek felé, Melinda?
- Vizuális Iskolás voltam Terike néninél a Fiumeiben. Részt vettem a nyári rajztáborokban is, ami nagyon hasznos volt, mert több technikával ismerkedtünk meg, és mind megszerettem. Azóta kedvencem a tűzzománc, amivel a gimiben is foglalkoztam. Emlékszem még, Babika nénivel gyöngyöztünk is. A fiumeinek voltak házi pályázatai, egyet meg is nyertem, és volt külföldi is, a Világbékével kapcsolatban, arról még meg is vannak az emléklapok.

Lóhátról a kifutóra

Tíz éve figyeltem fel először Debreczeni Dórira…talán ötödikes volt. Csupa izom és hajlékonyság. Egy fantasztikus szólót táncolt az akkori Gálaműsorban. Dórit először az általános iskolás emlékeiről kérdeztem. Érdekes, nem a sikerei jutottak eszébe először.

- Nagyon nehéz eset voltam, sohasem tudtam a fenekemen ülni. Volt, mikor beszélgetéssel és volt olyan, mikor verekedéssel, de mindig kitűntem az iskolapadból. Igazi csintalan gyerek voltam, a tanárok réme. Egyetlen kivétel volt: a testnevelés órák. Emlékszem még Karácsonyi Misi bácsira meg Editke néni elefánt puszijaira (amit mellesleg a beszélgetők kaptak a szertárkulcstól, miután elhajította). Nagyon nagy tisztelettel és alázattal voltam a sport iránt, az egész életemet arra tettem fel. Voltak tanárok, akik csendes fejcsóválással, és voltak, akik rosszallásuknak hangot adván közölték velem, hogy sohasem lesz belőlem semmi és senki. De voltak olyanok is, akik hittek bennem, még néha engem is meglepve. Aztán az általános iskola után a Széchenyi István Gimnáziumba jelentkeztem, és véresre sírtam a szemeim, mert annyira féltem, hogy nem állom meg a helyem, hogy kibukok. Felvettek, nagyon jó osztályom volt, csupa olyan rossz és hiperaktív gyerek, mint én.

Hajrá, Baranya Dávid!

Dávid 2000-ben végzett az iskolánkban, az akkori 8.b-ben, akikre nagy-nagy szeretettel emlékszem.
Akkor egy emlékkönyvet készítettünk a ballagó nyolcadik évfolyammal. Szinte mind a kilencven-egynéhány gyerek adott egy-egy írást: egy verset, egy elbeszélést, egy kis emléket, amelyet — ahogy sokat mondtam nekik — „jó lesz majd elolvasni tíz év múlva”.
Baranya Dávid emlékkönyvbeli művét szó szerint ide másolom:

„ A 8 év alatt egyetlen olyan dolog történt velem, ami igazán megváltoztatta az életemet. Ez az esemény az volt, amikor elkezdtem táncolni. Ezt a hobbit 4. osztályban választottam, amikor egy alapítványi bálon láttam két párt táncolni. Ez nekem nagyom megtetszett, és már a következő héten elmentem életem első táncpróbájára. Mostanára már túl vagyok több száz edzésen, és nem bántam meg, hogy elkezdtem. Öt év alatt rengeteg versenyen voltam, és igen jól szerepeltem valamennyin. Éppen ezért a jövőben is folytatni fogom egy olyan iskolában, ahol tánctagozat van.”

8 — 7 — 6 ....

Megkezdődött a visszaszámlálás! Még hat hónap, és eljön a NAGY TALÁLKOZÁS napja!
Egy fantasztikus bulit tervezünk minden volt fiumeis és ságváris részvételével!
Miért? Mert éppen NEGYVENÉVES a sulink!
Hosszú copfos lányka voltam, a hetediken túl és a nyolcadikon innen, amikor augusztus közepén jött a riadólánc: mindenki ragadjon súrolókefét és rongyot, mert felépült az új suli, menni kell takarítani a festők után. Hát mentünk és dolgoztunk, míg nem ragyogott minden! Képzelhetitek, abban az évben magunk dobtuk volna ki az ablakon azt, aki összefirkálta volna a padokat és a falakat! A százesztendős, olajos padlós, udvari WC-s öreg Sípos téri épület után határtalanul tágasnak és modernnek éreztük a Ságvárit (ahogy akkor hívták a mai iskolánkat).