Határtalanul! 2013

Nyomtatóbarát változat

logobethlen

Határtalanul! – Ismerkedés a csíki és a gyimesi történelmi és természeti helyszínekkel

A „Határtalanul!” program keretében október 03 és 07 között harmincegy hetedikes diákunk ismeri meg Erdély legszebb táját, a Székelyföldet. A tanulmányi kirándulást a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től elnyert 984.000 Ft-os pályázati támogatás segítségével valósítjuk meg.

A program célja, hogy bővüljenek a hetedikesek határon túli magyarsággal kapcsolatos ismeretei.

Projektvezető: Rusvai Károly igazgató

Kísérő és felkészítő tanárok:  Kelemen Sándorné (történelem, magyar), Gyuriczáné Nagy Magdolna (magyar osztályfőnök), Dr. Burkáné Beck Csilla (matematika, kísérő), Lapusnyik Zoltánné (földrajz), Bodonyi Ákos (osztályfőnök) Vékony István (kísérő)

Programunk:

  1. nap: Átkelünk a Király-hágón, megnézzük Kolozsvár nevezetességeit, majd a Tordai-hasadékot. Elfoglaljuk szállásunkat Csíkcsomortánon, a Szellő Szállóban.
  2. nap: Utazás Gyimesbe, az 1000 éves határhoz, a történelmi Magyarország legkeletibb vasúti őrházához. Egy gyimesi csángó család vendégül lát bennünket Hidegségpatakán. Dal- és tánctanulás. Csíkszereda nevezetességei, majd Csíksomlyón a kegytemplom és búcsújáró hely megtekintése. Ismerkedési est a helyi, falusi fiatalokkal. Vacsora után a Csibész Alapítvány által támogatott csángó fiataloknak átadjuk az általunk gyűjtött és felajánlott könyveket, tartós élelmiszereket, iskolai eszközöket. (Ehhez a szülők segítségét kérjük.)
  3. nap: Nyerges-tetőn tisztelgés az 1848-49-es forradalom és szabadságharc székely huszárjainak emléke előtt. Kézdivásárhelyen Gábor Áron egykori öntőműhelyének udvarát nézzük meg. Utána indulás a Szent Anna–tóhoz és a Mohos-tőzegláphoz.
  4. nap: Madéfalván a székely vértanúk emlékhelyén koszorúval tisztelgünk. Megnézzük a csíkrákosi reneszánsz erődtemplomot, majd gyalogtúrát teszünk a Maros forrásához. A Gyilkos-tó, a Békás-szoros megismerése után rövid városnézés Gyergyószentmiklóson. Csíkcsomortánra érkezvén a Fiumei Úti Általános Iskola tanulói adnak emlékező ünnepi műsort az aradi tizenhárom vértanú tiszteletére a helyi általános iskola tanulóival közösen.
  5. nap:  Utazás hazafelé. Szejkefürdőn a székelykapuk és Orbán Balázs sírjának felkeresése. Farkaslakán Tamási Áron házának és sírjának megtekintése, koszorúzás. Korondon látogatás a helyi fazekas műhelyben, a népművészeti kirakodóvásár megnézése. Parajdon megnézzük a sóbányát.

 

A csíkcsomortáni Csibész Alapítvány tanulói számára adományokat még várunk: tartós élelmiszer, édességek, magyar nyelvű könyvek, tanszerek formájában.


A hetedikesek felkészülten várják a kirándulást, hiszen szeptember 21-én kétórás előadáson mutatták be nekik kísérő tanáraik Erdélyt, a Székelyföldet, október 8-án pedig csapatversenyen bizonyíthatták tudásukat.